Este foarte plăcut să călătoreşti atunci când ţine și vremea cu tine. Dar ce ne facem cu frigul? Cum călătorim în perioadele reci şi ce luăm în bagaje?
Vremea sezonului rece nu mă poate ţine departe de călătorii. Fiecare anotimp are frumusețea lui, dar nu toate persoanele se simt atrase de escapade atunci când sunt temperaturi foarte ridicate, ori foarte scăzute. Lăsând la o parte ploile și vremea rece, găsesc numeroase motive pentru care să călătoresc după luna august până în primăvară.
Principalul motiv e că scad preţurile la biletele de avion în mod evident, iar cele mai ieftine le veţi găsi în extra-sezon. Oferte foarte avantajoase veţi găsi inclusiv la cazare. Plus că în oraşele mari și de cele mai multe ori aglomerate, te poți plimba în voie pe străzi pentru că turiştii nu se îngrămădesc în perioadele reci. Până și cozile la obiectivele turistice sunt mult mai reduse.
Capitalele oraşelor europene sunt minunate! Încă îmi este foarte greu să fac un top al capitalelor preferate, dar am ales să vă povestesc despre patru dintre ele pe care le-am vizitat şi care încep cu litera „B” unde aş merge oricând în perioada rece şi unde ştiu sigur că pot cheltui mai puţin de 100€ pentru câte un weekend petrecut (excluzând transportul cu avionul şi cazarea).
Care să fie, care să fie? 🙂
Menţionez că pentru cele mai multe dintre acestea, am călătorit pentru festivaluri de tango unde am dansat în principiu, iar informaţiile utile le-am preluat de la organizatori. Drept pentru care, fiind limitată şi de timp în principiu, aleg să simt autenticitatea fiecărui oraş, aşa că mă pierd pe străduţe şi nu vizitez obiective turistice din lipsa timpului. Plus că am ales să stau în apartamente şi nu în camere de hotel, unde am acces la bucătărie în caz de necesitate, dar şi pentru o mai bună gestionare a finanţelor. 🙂
Tips & Tricks:
Chiar dacă nu-s cele mai confortabile călătorii în lunile friguroase, eu mă limitez la bagaje mici de mână (de obicei un rucsac) sau un troler (dimensiuni 55x40x20cm) şi nu iau cu mine mai mult decât am nevoie. Mă îmbrac adecvat anotimpului, iar produsele cosmetice le transport în recipiente de 100 ml şi întotdeauna iau doar strictul necesar.
- Nu uitaţi că întotdeauna la cazări vi se oferă produse de igienă şi prosoape! Eu recunosc că sunt statornică cu ale mele, dar e bine de ştiut ce scoateţi din bagaje pentru a face loc celor necesare cu adevărat. P.S.: De obicei iau cu mine şi o umbrelă mică care se strânge. Nu am avut probleme niciodată la aeroport cu aceasta.
- De multe ori când merg în vreun city break, aleg ca zborul de vineri să fie foarte dimineaţă pentru a avea timp de plimbare în restul zilei. Aţi fi poate surprinşi, dar se întâmplă să fie şi mai ieftin decât zborul de după-amiază. 🙂
- Aleg aproape întotdeauna cazări în zonele centrale ale oraşelor chiar dacă uneori acestea pot fi mai costisitoare decât în ariile marginale. Amintiţi-vă că oricum banii pe care îi daţi în plus la cazare, îi veţi da pe mijloace de transport pentru a ajunge în centru. Plus că de obicei majoritatea străduţelor pe care vreau să le vizitez, obiectivele turistice etc, se află în centrele oraşelor.
Budapesta
Oraşul cu nouă poduri peste Dunăre.
Capitala Ungariei m-a fascinat complet. E un oraş chilipir aş putea spune, unde mi-ar plăcea cu siguranţă să locuiesc.
Am călătorit din Bucureşti, aeroportul Otopeni cu WizzAir, iar biletul l-am cumpărat cu două luni înainte şi l-am găsit la preţul de 250 Ron dus/întors în perioada 19-22 octombrie (aprox. 55 euro).
- Atenţie! În momentul de faţă, WizzAir a retras zborurile Bucureşti-Budapesta-Bucureşti. Nu ştiu exact motivul, dar tare-mi pare rău. O altă opţiune de călătorie ar fi cu Tarom, iar preţurile sunt undeva în jur de 100 euro dus/întors în perioada ce urmează.
- Odată ajunsă în aeroportul Ferihegy, m-am informat unde se află casa de bilete pentru a cumpăra biletul pentru autobuzul 100E – programul şi alte informaţii, le puteţi găsi aici (preţ: 900 HUF-forinţi maghiari/13 Ron) care ajunge direct la staţia Kálvin tér, iar de pe Booking.com am rezervat un studio în spatele Muzeului Național Maghiar Budapesta.
De la staţie am mers pe jos aproximativ 15-20 min şi recunosc că am ales această proprietate pentru că m-a fascinat curtea interioară şi modul în care am comunicat cu proprietarul. Nu-i aşa că arată interesant?
Am plătit în jur de 150 euro/2 persoane. Aşadar, recomand şi las link aici, deşi se găsesc şi alte multe locuri de cazare în centrul oraşului la preţuri poate mult mai avantajoase.
Am stat doar un weekend şi aş vrea să revin negreşit. Ajunsă la cazare, am aruncat geanta şi am ieşit să vizitez împrejurimile. Aflându-mă în centrul oraşului, am putut surprinde câteva locuri frumoase pe care le voi împărtăşi cu voi.
Peste drum de muzeu, sunt o mulţime de restaurante cu preţuri foarte bune, dar în principiu am mâncat la restaurante chinezeşti care sunt un soi de fast-food-uri sau autoserviri unde totul e deja preparat, iar timpul de aşteptare e minim.
Ştiu. Guilty pleasure! Recomand Flour Style Wok Bar unde poţi mânca cu până 1500 HUF (aprox 20 lei) porţii foarte mari şi gustoase şi Olive Chinese Fast Food Restaurant (aproape de staţia Astoria). Părerile sunt împărţite totuşi, nouă însă ne-a plăcut.
De asemenea, recomand şi Vega City unde am putut găsi mâncare diversă şi foarte delicioasă. Nu sunt neapărat un consumator de carne, de altfel, aş putea spune că nici nu o prefer dacă am alte alternative, aşadar, am dat de foarte multe restaurante cu burgeri vegani savuroşi. Ca de exemplu Las Vegan`s şi alt restaurant cu mâncare gustoasă precum Hummus Bar care e de fapt o franciză şi-l găseşti în câteva locuri în Budapesta.
E drept că de această dată am sărit peste bine-cunoscutul gulaş unguresc şi alte preparate locale, dar nu îmi pare rău. În rest, ne-am preparat mâncarea „acasă”.
Nu am folosit gps-ul sau vreo altă hartă în acest oraş, ne-am limitat doar la mers pe jos pentru că oricum ne aflam în partea centrală şi nu doream să ne îndepărtăm, dar ne-am orientat după indicaţiile pe care le găseşti la tot pasul.
De la staţia Astoria am mers pe Kossuth Lajos spre Podul Elisabeta pe lângă Biserica Parohială Belvarosi Plebaniatemplom pentru o plimbare pe faleză, iar la întoarcere am ales alt drum spre Elisabeth Square (Erzsebet) unde am dat de faimosul Budapest Eye.
În Budapesta sunt atât de multe cafenele şi restaurante, încât nici nu ştii unde să te opreşti. Atmosfera oraşului este minunată! Ne-am piedut în zilele următoare pe străzile faimoase cu magazine şi am vizitat Vaci Utca, strada-emblemă a Budapestei cu pasajul subteran şi piaţa faimoasă Nagycsarnok (Great Market Hall).
Arhitectura oraşului m-a fascinat, sunt foarte multe clădiri frumoase, oraşul este multicultural şi e cât se poate de drept că pentru luna octombrie, am întâlnit o groază de turişti. Oraşul mi se pare destul de sigur, noaptea este luminat şi foarte circulat.
Trebuie musai vizitat Podul cu lanţuri şi Memento Park, parcul statuilor.
Am rămas de fapt uimită de toate statuile din acest oraş.
Capitala Ungariei abundă de monumente şi clădiri istorice şi ştiu sigur că m-aş întoarce pentru o croazieră pe valurile Dunării, dar într-o perioadă mai caldă din an şi pentru a vizita palatele, castelele şi câteva muzee. Budapesta e din nou pe lista mea, iar în câteva luni plănuiesc să ajung din nou pentru alte impresii, de data aceasta culturale şi istorice. Croazierele sunt bine-venite pentru că poţi vedea ce se află de-o parte şi de alta a malurilor Dunării şi costă între 3000-4000 HUF (40-60 Ron).
La întoarcerea spre aeroport am luat acelaşi autobuz 100E tot de la staţia Kálvin tér. Doresc să menţionez că biletele se pot lua din pasajele subterane de la staţiile de metrou chiar şi pe timpul nopţii. Sunt automate de bilete, iar pasajele sunt păzite de paznici.
Din România se poate ajunge şi cu trenul, se poate circula pe timpul nopţii şi mai ales, la cuşetă. Informaţii, aici. Preţul unei astfel de călătorii fiind în jur de 350 Ron, doar că bineînţeles, durează mai mult.
Fiecare călătorie este diferita, iar fiecare dintre noi călătorim cu alt motiv. De aceea sunt complet recunoscătoare când întâlnesc oameni pasionaţi de călătorii, pentru că pot gusta din experienţe diferite.
Eu sunt fascinată de artă şi arhitectură urbană, dar şi de istorie şi cultură. Alteori călătoresc doar pentru experienţe culinare inedite, iar alteori doar pentru relaxare. Pentru trei zile am văzut cât mi-am dorit şi am cunoscut din atmosfera oraşului, iar pentru mine a fost destul.
Pentru următoarea vizită, ce îmi recomandaţi în Budapesta? Eu voi merge cu siguranţă pentru a aduna informaţii şi pentru a le împărtăşi cu voi.
Urmează impresii din alte trei capitale care încep cu litera „B”: Berlin, Belgrad şi Bruxelles. Stay tuned! 🙂