Călătorii cu trenul pe tărâmul României
Cu toţii ştim că atunci când călătorim ne lăsăm inspiraţi de starea de spirit din momentul în care alegem destinaţia raportată la nevoile noastre şi invers.
Eu de fel când aleg să plec în orice călătorie, o fac întotdeauna în funcţie de buget şi de perioada de şedere. Apoi mă gândesc la activităţile pe care le-aş întreprinde, dar şi la confort.
Se întâmplă des să fiu pregătită pentru plecări spontane, dar atunci când călătoresc pentru perioade mai lungi mă ocup de totul în cele mai mici detalii. Şi aleg să fac asta doar pentru că îmi face o plăcere imensă să caut informaţii despre destinaţii şi cazări, mă entuziasmez şi mai tare numai la gândul unei escapade.
Dar fiecare alegere a mijlocului de transport vine cu o serie de avantaje şi dezavantaje.
Am avut şansa ca în copilărie să beneficiez de permis de tren CFR cu un număr limitat de călătorii gratuite anual, iar acest lucru a contribuit enorm la pasiunea mea. În felul acesta, am reuşit să ajung încă de când eram mică în multe locuri din frumoasa noastră ţară.
Copii fiind, ne plăcea foarte mult să avem libertate atunci când călătoream pe distanţe lungi, iar aceasta era prima şi cea mai bună alegere. Atunci când se oprea trenul în staţii, alergam împreună cu sora mea la fereastră să vedem unde ne aflăm şi apoi comparam gările căutând asemănări şi diferenţe între acestea.
Aşadar, m-am îndrăgostit de oameni şi de gări (mai târziu şi de aeroporturi). Îmi place să urmăresc oamenii care aleargă cu bagaje, cei care îi aşteaptă pe cei dragi şi pe cei care îşi iau rămas bun. Urmăresc inclusiv angajaţii, unii par mulţumiţi, alţii doar obosiţi: le zâmbesc. Mai ridic cate o sprânceană uneori la oamenii gălăgioşi din trenuri şi sunt foarte atentă cum îşi petrec alţii timpul singuri alături de bagajele lor.
Călătoresc dintotdeauna la clasa a doua şi nu mă deranjează câtuşi de puţin lucrul acesta. Singura diferenţă pe care am observat-o eu este că la clasa I este mai gol şi uneori mai curat (uneori). Dar raportul calitate-preţ nu este întotdeauna cel mai convenabil. Oricum ar fi, este un mijloc de călătorie foarte bun dacă ai rău de maşină. Te poţi plimba în voie, iar în anumite trenuri există vagonul-restaurant unde poţi cumpăra diverse. Îmi place totodată foarte mult să-mi arunc ochii ore-ntregi pe geam atunci când călătoresc pentru că în România sunt peisaje deosebite.
Deseori, călătoriile cu trenul îmi par atât de lungi, iar alteori doar confortabile şi la îndemână. De multe ori nu mă satisfac neapărat condiţiile de călătorie atunci când aleg trenurile pe tărâmul ţării noastre pentru că sunt numeroase minusuri şi mai avem încă mult de lucru. Dar sunt şi trenuri foarte decente, mai curate şi cu preţuri avantajoase. Aşadar am descoperit trenurile operatorilor feroviari privaţi. Mai multe informaţii găsiţi aici.
Recomand cu drag Astra Trans Carpatic şi Softrans mai ales pentru distanţe mai lungi ce necesită odihnă. Puteţi găsi detalii şi tarife aici şi aici.
Pentru unele persoane, aer condiţionat +electricitate+ internet= Love. 🙂
Ce îmi place însă foarte mult este că în momentul de faţă poţi cumpăra bilete online şi mai ales de tren. Este cea mai uşoară modalitate în a-mi pregăti vacanţele din faţa calculatorului. De exemplu, pe pagina web CFR Călători puteţi găsi numeroase oferte la cumpărarea biletelor, inclusiv pentru grupuri. (Click: Trafic Intern -> %Oferte). De asemenea, există un card ce îţi oferă o reducere de 25% la călătoriile cu trenul şi are valabilitate 1 an de zile. Informaţii, aici.
Iar dacă nu reuşeşti să îţi iei bilet de tren şi te încumeţi să urci la bord fără să ai loc rezervat, acum poţi cumpăra biletul direct din tren fără niciun fel de problemă. Un dezavantaj pentru mine, mai ales pe perioada verii, sunt ofertele pentru elevi şi studenţi. Este minunat că numeroşi copii pot beneficia acum de călătorii gratuite, dar nu mi se potriveşte întotdeauna gălăgia mai ales în călătoriile lungi.
Întotdeauna mi-am dorit să străbat România în lung şi-n lat pentru că sunt multe locuri unde nu am ajuns şi pe care îmi doresc să le văd cu ochii mei. Cea mai bună alegere ar fi maşina personală, dar din când în când şi şoferii mai doresc să ia câte o pauză de la condus. Totuşi, existenţa concurenţei între mijloacele de transport pentru asfalt falimentează încet, dar sigur, calea ferată.

Locomotiva HORA, pictată cu motive tradiționale de către artistul vizual Carmen Nistor. Sursă: https://consilierturism.ro/
Călătoriile ne învaţă multe lucruri: să ne cunoaştem mai bine, să avem încredere în noi şi în deciziile noastre, să fim toleranţi şi să facem alegeri. Cel mai important pentru mine este să mă simt în siguranţă atunci când călătoresc şi mai ales singură.
Tips & Tricks:
1. Este foarte important să ai cu tine mereu legitimaţia de călătorie, carnetul de elev/student/pensionar, cartea de identitate şi alte documente ce confirmă reducerile biletelor de tren. Altfel rişti să plăteşti un nou bilet de călătorie, ori amendă.
2. De multe ori poţi verifica preţurile biletelor de călătorie online. Dacă ţi se va părea avantajoasă oferta de grup şi reducerea aplicată la biletele cumpărate, încearcă să verifici şi separat. Deseori la cumpărarea separată a biletelor am primit o reducere mai avantajoasă (oferta pentru bilete online sau cumparate în avans), decât la oferta de grup.
3. Uneori pot exista întârzieri. Asigură-te că ai întotdeauna la tine orice îţi poate ocupa timpul şi îţi face plăcere: muzică; cărţi; filme etc.
4. Este foarte cunoscut faptul că majoritatea trenurilor nu-s foarte bine dotate igienic. E foarte important şi necesar ca în orice călătorie, să îţi faci un loc mic în bagaj pentru diverse produse igienice care îţi pot fi de folos oricând.
O oportunitate deosebită pentru a vizita una dintre cele mai frumoase regiuni din ţara noastră, Transilvania, va avea loc în două zile. În data de 22 august 2018, 200 de participanţi vor pleca într-o aventură de 5 zile, se vor bucura să viziteze peste 20 de fortificații, vor lua parte la 15 workshop-uri tradiționale şi vor parcurge 600 km de călătorie. Mai are rost să vă povestesc şi despre bucătăria tradiţională românească şi bucatele alese pentru participanţi? Mai multe informaţii găsiţi aici.
Călătorie frumoasă tuturor! Mai multe poveşti din călătorii, aici.
P.S.: Pentru anul acesta, vânzarea biletelor a fost oprită. La anul nu este de ratat!
Te-ai aventura într-o călătorie de poveste în inima Transilvaniei?