Weekend în Amsterdam
Am decis că e cazul să văd Olanda. Din acel moment, în mintea mea au început să se deruleze numai imagini cu lalele colorate şi mori de vânt. Cum timpul liber nu mi-e mereu cel mai bun prieten, am ales să petrec doar un weekend în Amsterdam în compania prietenilor mei dragi. La momentul acela mă aflam în Belgia, aşa că a fost mult mai uşor şi mai avantajos să ajung la locul visat.
Am cumpărat de pe internet un bilet de autobuz Oui Bus dus-întors cu destinaţia Bruxelles-Amsterdam-Bruxelles la preţul de 7 euro/călătorie, iar durata călătoriei a fost de 3 ore şi jumătate. Menţionez că am cumpărat biletul cu aproximativ o lună înainte, iar preţurile diferă în funcţie de perioadă, de oră etc.
Am descoperit că Oui Bus nu are foarte multe destinaţii (sau cel puţin la vremea respectivă nu aveau), însă sunt îndeajuns de multe pentru câteva round-trips şi e chiar foarte avantajos dacă îţi iei din timp biletele şi mai ales, online. Plus că opresc şi-n oraşele mai micuţe, iar autobuzele sunt foarte curate şi confortabile. În momentul de faţă sunt printre preferaţii mei.
Am plecat la drum într-o vineri după amiază la începutul lunii iunie din gara Bruxelles-Sud, iar pe durata călătoriei s-a făcut doar o singură oprire scurtă în Rotterdam. Am ajuns în gara Sloterdijk de unde am cumpărat un bilet pentru un tren care a durat doar 10 minute până la gara centrală din Amsterdam, iar acolo am decis să îmi aştept prietenii care veneau din Cehia timp de aproximativ 2 ore. Mi s-a părut mai confortabil să rămân acolo chiar dacă aveam doar un rucsac cu mine, mai ales că nu ai cum să te plictiseşti când există o varietate de magazine şi restaurante cu fel şi fel de gustări.
În tot acest timp am primit cele mai indecente propuneri de la persoane pe care bineînţeles că nu le cunoşteam, dar pentru că nu s-a întrecut măsura, am rămas în continuare în gară complet amuzată. Am realizat însă din start că oamenii din/în Amsterdam sunt foarte deschişi şi destinşi, poate un pic prea mult pentru mine, dar deloc deranjant.
După câteva ore, am pornit alături de prietenii mei spre cazare. Un pont bun ar fi să îţi rezervi din timp loc pentru înnoptat pentru că din câte am observat weekend-urile sunt destul de aglomerate, iar preţurile cresc foarte mult la final de săptămână (lucru valabil mai peste tot).
Am decis să rezervăm pentru tot weekendul cameră la hostel pentru că aveam în plan să ne plimbăm foarte mult şi nicidecum să dormim. Pentru mine hostelul este locul ideal unde te poţi odihni cu un buget redus. Într-adevăr, trebuie să fii deschis să împarţi camera şi grupul sanitar cu alte persoane pe care nu le cunoşti.
De cele mai multe ori eu nu iau cu mine lucruri foarte valoroase, deşi ai mereu un dulap personal care se poate încuia. Hostelul nu este neapărat un loc unde să te poţi odihni sau relaxa (uneori poate fi, dar nu şi în Amsterdam), însă noi am pretins că vom fi destul de obosiţi şi că vom dormi neîntorşi indiferent de cât de gălăgioşi vor fi ceilalţi colegi de cameră. Un alt exemplu de cazare în acest oraş ar mai putea fi şi locuinţele de pe apă. Deşi ar părea atractiv la început, nu este. Nu ai parte de linişte pentru că de obicei canalele sunt foarte aglomerate.
Este grozav să fii spontan, dar uneori unele lucruri funcţionează mai bine şi mai repede atunci când sunt plănuite din timp. Aşadar, pentru acest city break am găsit doar pentru prima noapte câte un pat liber la Hans Brinker Budget Hostel pentru care am plătit nu mai mult de 15 euro. La prima vedere poate părea cumva îndoielnic, este ce-i drept un pic diferit. Se spune că ar fi printre cele mai urâte hosteluri din lume, însă gazdele au fost foarte prietenoase.
În totalitate a fost o experienţă interesantă şi foarte amuzantă, mai ales atunci când ai parte de ea alături de oameni frumoşi. O să las aici un link cu o descriere nostimă a hostelului care poate o să vă ajute (sau nu) să vă decideţi. 😀
Pentru că era aproape de miezul nopţii, am aruncat în grabă bagajele şi am pornit în explorarea oraşului, aşa că ne-am îndreptat direct către Red Light District – faimosul cartier cu felinare roşii. După ce ne-am plimbat printre mulţimile de oameni, ne-am aşezat la un bar cu muzică bună pentru a privi de vis-à-vis cum se desfăşoară ‘negocierile’. Totul are loc conform unui plan, femeile sunt expuse în vitrine aşteptându-şi ȋntr-un mod ademenitor clienţii.
Nu este primul cartier de genul acesta pe care îl văd, am mai văzut unul în Bruxelles, doar că în Amsterdam este mult mai extravagant şi poate un pic mai controversat. Nu se întâmplă nimic mai mult decât ce se întâmplă peste tot în lume, doar că aici lucrurile au loc fără perdea. După cum bine se ştie, prostituţia şi anumite tipuri de droguri sunt legale în această ţară. Ar fi multe de spus despre acest subiect, dar nu o voi face aici, iar părerile oricum sunt împărţite.
Mie nu mi s-a părut neapărat periculos, am putut vedea noaptea o mulţime de poliţişti pe stradă, cred că totuşi oamenii nu întrec măsura în public deşi majoritatea petrecăreţilor sunt destul de lipsiţi de prejudecăţi. Ȋn două zile am văzut o mulţime de petreceri ale burlacilor destul de paşnice, dar ca femeie m-aş plimba însoţită, recunosc.
Amsterdam este totuşi unul dintre cele mai aglomerate oraşe, iar dacă ai dorinţa să închiriezi bicicletă pentru turul oraşului, ar putea deveni o plimbare destul de obositoare pentru că traficul este destul de haotic. Noi am recurs la tramvai, autobuz şi ne-am bazat cel mai mult pe nos pieds , bineînţeles. 🙂
A doua zi dimineaţă după vreo 2-3 ore de somn, am luat micul dejun la hostel inclus în preţul cazării. Sala unde se lua masa arăta precum o cantină de şcoală cu mese măzgălite, dar mâncarea destul de bună şi multă. Am strâns din nou bagajele şi am pornit spre următoarea cazare pentru a ne lăsa lucrurile şi pentru a ne putea plimba în voie, de astă dată pentru vizita culturală a oraşului.
A trebuit să ajungem din nou la Central Station pentru a lua feribotul, care este gratuit, pentru a ne îndrepta spre campingul Vliegenbos. Luna iunie este absolut perfectă pentru campare, aşa că prietenii mei au venit pregătiţi cu cortul. Campingul este absolut fantastic! De cum păşeşti înspre acesta simţi că te afli într-o altă lume. Este situat într-o pădure din nordul oraşului la aproximativ 15 min cu autobuzul de acesta.
Are o multitudine de facilităţi: te poţi caza la rulotă, în căsuţe, la cort oferit de ei (pentru care plăteşti bineînţeles o sumă în plus). Pentru absolut toate serviciile acestea, ai acces la zona de toalete şi duşuri (care sunt foarte curate şi moderne) şi bucătărie. Se pot închiria biciclete sau te mai poţi relaxa în partea de la intrarea în camping la restaurant sau pe terasa acestuia. Aici există şi un magazin micuţ de unde poţi face cumpărături, dar pentru preţuri mai rezonabile şi produse mai diverse, ȋn afara campingului vei mai găsi alte 2-3 magazine.
Preţurile pentru cazare sunt foarte avantajoase, iar dacă vii cu cortul tău vei plăti de persoană în jur de 10-12 euro/zi ȋn funcţie de sezon. Pentru a nu pierde mult timp, am încercat să ne bucurăm rapid de toată această privelişte, atât cât am instalat cortul şi am pornit să vizităm oraşul. Există mai multe tipuri de carduri pe care le poţi cumpăra chiar şi de pe internet care îţi oferă numeroase beneficii, doar trebuie să alegi cea mai rentabilă ofertă pentru necesităţile şi dorinţele tale.
Aruncă un ochi aici:
https://www.iamsterdam.com/en/i-am/i-amsterdam-city-card
https://amsterdam.ticketbar.eu/en/combi-tickets/
https://www.amsterdam.info/museums/museumkaart/
Amsterdam nu este un oraş foarte ieftin, dar dacă îţi asiguri toate aceste lucruri din timp, te poţi bucura în voie de un sejur diversificat chiar şi de scurtă durată. Sunt atâtea lucruri frumoase de văzut încât nu trebuie să cheltui foarte mult în acest oraş. Totuşi, dacă eşti pasionat de artă, nu trebuie să ratezi Rijksmuseum, Rembrandt House Museum, Van Gogh Museum sau Casa Anne Frank.
Plimbările lungi în jurul canalelor, arhitectura clădirilor, muzeele şi galeriile de artă (multe dintre ele sunt deschise gratuit pentru public), parcurile şi pieţele aglomerate de turişti, toate acestea fac ca acest oraş să fie unul al contrastelor ceea ce în două zile de şedere mi-a oferit cele mai frumoase amintiri.
Artiştii independenţi de pe străzile oraşului te conduc în cea mai frumoasă atmosferă. Ah, să nu vă imaginaţi că am lăsat ȋn urma mea cornetele de cartofi prăjiţi sau că nu am vizitat chiar niciun coffeeshop tot weekend-ul. Doar o dată merg ȋn Amsterdam. 🙂
Am petrecut ultima seară în minunatul camping, feriţi de agitaţia oraşului, unde am dat peste un concert autentic de blues, iar împreună cu prietenii mei am decis să facem mult aşteptata degustare de bere olandeză.
Această escapadă a avut de toate, iar cum spiritul Olandei nu înseamnă doar Amsterdam, aştept cu nerăbdare următoarea vizită mai lungă.
În ce perioadă aţi vizitat acest oraş şi cum vi s-a părut?